2016. január 13., szerda

A szénhidrátok - avagy egy kalandregény első fejezete

Rengeteg visszajelzést kaptam Tőletek a fehérjés bejegyzéssel kapcsolatban és felmerült, hogy születhetne egy átfogó cikksorozat a tápanyagokról. Ennek a kérésnek eleget téve most folytatom a sort egy másik alaptápanyaggal, a szénhidráttal.

A munkám során gyakran hallom ezt az emberektől:  „Alig eszem szénhidrátot!”. Aztán amikor belemegyünk, hogy akkor egészen pontosan mit is eszik az illető, kiderül, hogy rengeteg gyümölcsöt, zöldséget… Ilyen esetekben nem tudom kikerülni, hogy egy mini gyorstalpalót tartsak a tápanyagokról, hiszen alapvető fogalmak nem tisztázottak.


A szénhidrát szó egyes körökben ma már szitokszónak számít, ördögtől valónak tartják azt gondolván, minden súlyfeleslegért ő a felelős. Nos, ez nem teljesen így van. Szénhidrát jórészt mindenben van. De tényleg, még a sovány joghurtban is. Ez viszont egyáltalán nem baj, hiszen ez biztosítja a szervezet tápláltságát: ellátja energiával az
agyat, az idegrendszert és a vörösvérsejteket. Az emésztés során ugyanis lebomlik egyszerű cukorrá, így kerül a véráramba.

Ezért különösen fontos tápanyag, bár elvileg nélkülözhető. Főleg terápiás jelleggel alkalmazzák az úgynevezett ketogén diétát, amely során a szénhidrátfogyasztás minimális, így a szervezet kénytelen fokozatosan átállni az óriási mennyiségben bevitt zsírokból történő energia-felvételre. (Ha ez bővebben is érdekel titeket, jelezzétek és erről is írok részletesen a későbbiekben. Személyes tapasztalattal ugyan nem rendelkezem, de a környeztemben néhányan kísérleteznek a ketózissal.)
   
Szervezetünk a cukrokat főleg az izmokban raktározza el és egy kevés a májban is megtalálható. Amit nem használunk fel, az raktározódik el zsírként.

Ismerünk összetett szénhidrátokat, amelyek nem emelik meg olyan gyorsan a vércukorszintet. Lassabban szívódnak fel, így hosszú ideig ellátnak minket energiával, tovább tart a jóllakottság érzése is. Rengeteg hasznos dolog található bennük: vitaminok, ásványi anyagok, rostok, így egyetlen egészséges ember étrendjéből sem hiányozhatnak! Ilyenek a gabonafélék, rizs, zöldségek, hüvelyesek magvai, burgonya.


Ezzel szemben az egyszerű szénhidrátok gyorsan felszívódnak, megemelik a vércukorszintet, megtúráztatják az inzulinrendszert és nagyobb eséllyel raktározódnak el csinos kis hurkák formájában a testünkön. Ezeket emlegetik „rossz” szénhidrátok néven, ilyen a cukor mindenben, például a népszerű üdítőitalokban, péksüteményekben. Nem minden egyszerű cukor egyenlő az ördöggel, megfelelő formában és mennyiségben szükség van rájuk például egy kiadós edzés után, de erről bővebben majd egy másik bejegyzésben.

Lassan és gyorsan felszívódó szénhidrátok 


Áttekintésként mára ennyi, a következő részben a helyes szénhidrátbevitel meghatározásának módjáról és a tartós hiány tüneteiről olvashattok majd. Tartsatok akkor is velem, szép estét Nektek! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése