2015. december 15., kedd

Az a mitikus fehérje II.

Az előző fehérjékről szóló bejegyzésben azt ígértem Nektek, hogy segítek eligazodni a piacon található számtalan készítmény között. Előre leszögezem, hogy a most következő cikk nem szentírás, leginkább a saját és a környezetem tapasztalatain alapszanak.

Miből választhatunk?


A fehérjekészítményeknek több típusát különböztetjük meg aszerint, hogy miből állítják azt elő. A legértékesebbnek a tejsavó (tejprotein) fehérjét tartják újabban, sokáig azonban a tojásfehérje volt a befutó. Ezután következik a tejfehérje, más néven kazein, amit a szója követ a sorban. Ez utóbbi az egyetlen olyan növényi eredetű fehérje, amely teljes értékű, azaz az összes olyan aminosavat tartalmazza, amelyet az emberi szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani. Ezért különösen fontos például az, hogy a vegánok sok szóját fogyasszanak, hiszen csak ezzel tudják pótolni az állati eredetű fehérjék hiányát. Amellett, hogy a szója fehérje még az ő étrendjükbe is beilleszthető, érdemes tudni, hogy súlycsökkentéshez kifejezetten hasznos ez a típus. Manapság egyre elterjedtebbek a különböző hús alapú fehérjék is, bár bevallom, én ezeket elég bizarrnak tartom. Ha valaki ismer jó minőségű, kevésbé egzotikus illatú marhafehérjét, ne tartsa titokban, szívesen kipróbálnám! Ezeken kívül egyéb növényi fehérjéket is találni, de mivel ezek nem teljes értékűek, ezekkel én még nem kísérleteztem. Ilyen például a borsó vagy a rizsfehérje.



Láthatjátok, hogy sokféle fehérjepor létezik. Ráadásul mindegyik fajtából találhatunk bőven a különböző cégeknél is. Mi alapján válasszatok közülük? Én a következő szempontokat szoktam figyelembe venni:

-          Megbízható-e a cég, és így a készítménye, amit vásárolok?
Ezt könnyen megállapíthatjuk abból, milyen engedélyekkel, védjegyekkel, tanúsítványokkal rendelkezik. Ha van ilyen, az minden esetben megtalálható a termék csomagolásán.

-          Milyen forrásból szereztem róla tudomást?
Bevallom, egyre kevésbé dőlök be a hangzatos reklámkampányoknak, az edzőtermekben velem szembe jövő óriásplakátoknak. Amióta a munkám révén mélyebben belelátok a piac ezen szegletébe, a „hiszem, ha látom” elvet követem. Azaz egy termék minősége elsősorban a rám gyakorolt hatásával győz meg, és olyantól fogadok el tanácsot ez ügyben, akinek adok a véleményére, mert hiteles, megbízható ember, aki maga is próbálta azt, amit ajánlott.

-          Van-e valamilyen „extra” a fehérjében?
Nem hiszek az olyan dolgokban, amik 5 különböző problémára egyszerre igyekszenek megoldást nyújtani, de jó, ha van némi extra egy termékben, különösen, ha megkérik az árát. A fehérjéket is divatos mindenféle jósággal dúsítani, de azt javaslom, itt se dőljünk be a marketingszövegnek. Minden esetben érdemes elolvasni a termék csomagolásán, hogy miből mennyi található a készítményben, így egyből kiderül, hogy valóban megéri-e az árát.

És hogy melyik típusú fehérjét válasszuk? Azt gondolom, mindenkinek meg kell találnia azt, amelyiket a szervezete a legjobban tudja hasznosítani. Ezt pedig csakis kísérletezés útján lehet megtenni. Amelyikkel nekem a legjobb tapasztalatom van magammal és a környezetemmel kapcsolatban is, az a szója fehérje. 

Nem mindenki tartja sokra a szójafehérjét, sőt, egyesek a túlzott szójafogyasztást egyenesen egészségtelennek tartják. Nem mindegy azonban, hogy milyen szójakészítményről beszélünk. Ha ugyanis fermentált – speciális eljárással kezelt, erjesztett - szójáról van szó, akkor tudnunk kell, hogy az egy nagyon értékes fehérjepor: az erjesztéssel ugyanis semlegesítik azt a phytic nevű savat, ami miatt egészségtelennek tartják a növényt. Az így nyert szójatermék igen hasznos, mert a bélcsatorna számára fontos baktériumokat újratelepíti, így a tápanyagok jobban hasznosulnak.




Óvatosan tehát mindenféle szójatermékkel! Először mindenképpen győződjetek meg róla, hogy erjesztéssel készült-e, és csak utána fogyasszátok! Amit tudok, hogy biztonságos és fermentált, az a Forever Lite Ultra, ami csokis és vaníliás ízben érhető el.


A fehérjét sokféleképpen fogyaszthatjuk. Ha shaket készítünk, állati eredetű tej helyett mindenképpen válasszunk növényit, úgy egészségesebb. (Hamarosan érkezik egy cikk, amelyben a tejfogyasztás mellett és ellen szóló érveket boncolgatom.)


Én a legszívesebben banánnal, görögjoghurttal dobom fel a turmixomat, de nem ritka az sem, hogy almával, fahéjjal ízesítem. Jó néhány receptet találni a neten olyan sütikről is, amik fehérjeporral készülnek. Nekem a palacsinta a gyengém, isteni finomat készítek a Forever vaníliás lite porából. Legközelebb ennek a receptjével jelentkezem, tartsatok akkor is velem! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése