2015. november 23., hétfő

Egészségedre! :)

Azt hiszem, így az első bejegyzés kapcsán jó néhány lelkes olvasót sikerül majd elrettentenem a további követéstől. :) A mai témánk ugyanis nem más, mint a megfelelő folyadékfogyasztás.

Minden fórumon lerágott csont, hogy a felnőtt ember testének 65-70%-a víz, hiszen ez alkotja a sejtjeink, vérünk és izmaink nagy részét. Így a szervezetünkben lezajlódó szinte összes élettani folyamat elengedhetetlen kelléke a víz. Tisztában vagyunk ezekkel az információkkal, a mindennapokban mégsem adjuk meg azt a szervezetünknek, amire a leginkább szüksége lenne. A táplálkozási naplókat böngészve az derült ki a számomra, hogy a legtöbb ember 1l tiszta vizet sem iszik meg naponta. Azon túl, hogy ez a fentebb említett szempontok miatt egyáltalán nem egészséges, sajnos nagyon is ismerős számomra a jelenség. Évekkel ezelőtt még én is bőven elvoltam egy nap egy fél literes kis üveggel a táskámban, amiből sokszor még haza is vittem magammal. Utólag visszanézve már egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy akkoriban nagyon sokat fájt a fejem, a bőröm állapota pedig tragédia volt. Persze ezek a problémák többrétűek ennél, de sajnos az elégtelen folyadékfogyasztásnak rengeteg kellemetlen egészségügyi következménye lehet.






Ilyen például a puffadás, székrekedés, savasság és egyéb hasi panaszok, amikre manapság gyakran használjuk a reklámokból jól ismert, divatos gyógyszereket. A rossz hír az, hogy ezek csak a tünetet enyhítik és roncsolják az emésztőrendszerünket. Ha elég folyadékot fogyasztunk, a szervezetünk könnyebben üríti a méreganyagokat, lazább lesz a székletünk, kevésbé puffadunk és amennyiben a bevitt folyadék lúgosító hatású is, a szervezet savassága is helyre áll. 


A környezetemben ha valaki fejfájásra panaszkodik, az első dolog, amit megkérdezek tőle, hogy mennyi vizet ivott aznap. Bizony a testünk a sejtek vízhiányát fejfájás formájában is jelezheti. Ami ilyenkor a jókora adag víz elfogyasztása mellett még segítség lehet, az az ásványi anyagok pótlása. Ezekre is óriási szüksége van a szervezetünknek, és sajnos nem viszünk be eleget belőlük. Ne pezsgőtablettával akarjuk pótolni a hiányt, helyette válasszunk természetes, valóban felszívódó és hasznosuló étrendkiegészítőket!



Ha valaki ízületi panaszokkal érkezik hozzám, az egyéb táplálkozási tanácsok mellett a bő folyadékfogyasztás is szerepel.  Ilyenkor az ízületi folyadék visszapótlása a cél, és hiába eszünk bármilyen csoda-porcképző szert, ha nincs miből képződnie, bizony a mozgás továbbra is fájdalmas lesz a csontos részek egymáson való súrlódása miatt.





Nagyon sok nő szeretné minél tovább megőrizni a bőre szépségét, ezért egészen sok mindent hajlandóak magukra kenni. Nem tudják viszont, hogy a legegyszerűbb és legolcsóbb módja a hidratálásnak belülről, mégpedig vízzel történik J Nem csak a ráncok megelőzésére, hanem a problémás, aknés bőr kezelésének is az első lépése, hiszen így könnyebb a méregtelenítés, a vizelettel együtt távoznak a méreganyagok és nem a bőrön okoznak problémát.










És ha már méregtelenítés, a fogyáshoz is nélkülözhetetlen az elegendő folyadékfogyasztás! Gyakran észre sem vesszük, hogy nem iszunk eleget, egyszerűen csak azt érezzük, hogy úgy ennénk valamit. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a szervezetünk egyszerűen csak szomjazik, és egy nagy pohár vízzel máris jobban érezzük magunkat! Arról nem is beszélve, hogy méregtelenítéskor a különböző vitaminok, gyógynövények segítségével fellazítunk egy csomó méreganyagot, és ha nincs elegendő folyadék, ezek nem távoznak a vizelettel. Magyarul nem csináltunk semmit, mindegy, hogy hány napig szenvedtünk a léböjtkúrával vagy egyébbel.



Ezek után joggal mondhatja bárki, hogy oké, ezt eddig is tudtam, hogy a víz fontos dolog, de nem tudok egy nap 1 liternél többet magamba préselni. A következő bejegyzésben éppen ezért tippeket találtok majd arra, hogyan szoktassátok rá magatokat a vízivásra! J Remélem, akkor is velem tartotok! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése